Sosyal Medya

Güncel

İngiltere’de Müslümanların başarılı olmaları engelleniyor

İngiltere’de yaşayan Müslümanların eğitim hayatlarında ve profesyonel iş yaşantılarında başarılı olmalarının engellendiği bildirildi.



Ä°ngiliz hükümetine tavsiyede bulunan bağımsız Sosyal Hareketlilik Komisyonu (SMC) tarafından hazırlanan raporda, Ä°ngiltere’de yaÅŸayan genç Müslümanların önlerine konulan engeller nedeniyle istihdam piyasasında baÅŸarı olasılığının diÄŸer inanç gruplarına kıyasla daha düşük olduÄŸu belirtildi.

Raporda, Ä°ngiltere’de yaÅŸayan genç Müslümanların çok büyük sosyal hareketlilik zorluklarıyla karşı karşıya kaldıkları, hayatlarının hemen her aÅŸamasında potansiyellerine ulaÅŸmalarının engellendiÄŸi vurgulandı.

Ä°ngiltere’de yaÅŸayan genç Müslümanların üniversite dahil olmak üzere eÄŸitim hayatları ve iÅŸ yaÅŸantıları sırasında son derece büyük engellerle karşılaÅŸtıkları belirtilen raporda, birçok kiÅŸinin Ä°slamofobi, ayrımcılık ve ırkçılığa maruz kaldığı kaydedildi.

Raporda, Pakistan ve Bangladeşli genç Müslümanların ve özellikle kız öğrencilerin eğitimlerinde başarılı olma ve üniversiteye devam etme olasılıklarının diğer inanç gruplarına kıyasla çok daha yüksek olduğu belirtilirken, bu başarılarının istihdam piyasasına aynı oranda yansımadığı vurgulandı.

Ä°ngiltere’de yaÅŸayan Müslümanların diÄŸer inanç gruplarına kıyasla ekonomik olarak en dezavantajlı kesimi oluÅŸturduÄŸu, bunun da genç Müslümanların istihdam piyasasında baÅŸarılı olmasını engellediÄŸi kaydedildi.

"Britanya’da yaÅŸayan genç Müslüman için bu söz yerine getirilmiÅŸ deÄŸil"

Raporda Ä°ngiltere’de ekonomik olarak aktif 16-74 yaÅŸ aralığındaki Müslümanların sadece beÅŸte birinin tam zamanlı bir iÅŸe sahip olduÄŸu ifade edildi.

Ä°ngiltere’de yaÅŸayan Müslüman nüfusun sadece yüzde 6’sının iÅŸ yaÅŸantılarında yüksek pozisyonlarda, yönetici mevkisinde bulunduÄŸu, bu oranın Ä°ngiltere’nin toplam çalışan nüfusunda yüzde 10 seviyesinde olduÄŸu belirtildi.

Raporda ayrıca Ä°ngiltere’de yaÅŸayan Müslüman nüfusun yüzde 46’sının hizmetlerden en mahrum kalmış bölgelerde ikamet ettiÄŸi, bunun da Müslüman nüfusun eÄŸitim, öğretim imkanlarına eriÅŸimi açısında engel oluÅŸturduÄŸu vurgulandı.

Sosyal Hareketlilik Komisyonu BaÅŸkanı Alan Milburn, rapora iliÅŸkin deÄŸerlendirmesinde, “Britanya’da sosyal mobilite, çok çalışanın ödüllendirileceÄŸi sözüne dayanır. Fakat Britanya’da yaÅŸayan çok sayıda genç Müslüman için bu söz yerine getirilmiÅŸ deÄŸil.” ifadesini kullandı.

Raporda genç Müslümanların sosyal ilerlemesine iliÅŸkin rahatsız edici zorlukların görüldüğünü belirten Milburn, “Genç Müslümanlar kendilerine karşı kültürel engellerin olduÄŸunu, eÄŸitim hayatlarında, istihdam piyasasında ayrımcılığa maruz kaldıklarını düşünüyor. Genç Müslüman kadınlar ise modern Britanya’da baÅŸarılı olmaya çalışırken kendi kimliklerini koruyabilmek için ayrı bir zorlukla karşı karşıya kalıyor.” deÄŸerlendirmesinde bulundu

"Müslümanlar dışlanıyor"

Akademik araÅŸtırma grubunun liderliÄŸini yürüten Sheffield Hallam Ãœniversitesi öğretim üyesi Profesör Jacqueline Stevenson, “Müslümanlar dışlanıyor, ayrımcılığa maruz kalıyor, eÄŸitimden istihdama geçiÅŸin her safhasında baÅŸarısız bırakılıyor. Tüm unsurlar dikkate alındığında, bu durumun sosyal hareketlilik üzerinde önemli sonuçları oluyor.” ifadelerini kullandı.

Sosyal Hareketlilik Komisyonu, İngiliz hükümetine ve çeşitli bakanlıklara tavsiyede bulunan, araştırmalar yürüten bağımısız bir kamu komisyonu olarak hizmet veriyor.

1992-2010 yılları arasında milletvekilliÄŸi yapmış Alan Milburn’un baÅŸkanlığındaki komisyonda, Muhafazakar Partili siyasetçi Gillian Shephard, Bath Ãœniversitesi Ekonomi ve Sosyal Politika Profesörü Paul Gregg ve Sosyal Mobilite KuruluÅŸu Ãœst Yöneticisi David Johnston yer alıyor. AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.